Internetbureau AddVision
Internetbureau AddVision
Stationspark 980
3364 DA Sliedrecht
0184 42 44 00 - info@addvision.nl
De top bereiken met internet? Wij gaan tot het uiterste!

 
search

5 tips om je website toegankelijk te maken voor mensen met een beperking

5 tips om je website toegankelijk te maken voor mensen met een beperking - Blog 5 tips om je website toegankelijk te maken voor mensen met een beperking - Blog
Geschreven door Ditmar op 05-12-2023 In Nederland heeft 1 op de 4 mensen door een beperking moeite met het begrijpen en gebruiken van het web. Hoe zorg je ervoor dat deze groep mensen ook optimaal gebruik kan maken van je website?

In Nederland heeft 1 op de 4 mensen door een beperking moeite met het begrijpen en gebruiken van het web. Hoe zorg je ervoor dat deze grote groep mensen ook optimaal gebruik kan maken van je website? Wij delen 5 tips om jouw website toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

5 tips om je website toegankelijk te maken voor mensen met een beperking - Intro

Wat houdt website toegankelijkheid in?

Het doel van website toegankelijkheid is dat iedereen - ongeacht een beperking zoals; een functiebeperking, een motorische beperking, slechtziendheid of doofheid - even makkelijk gebruik kan maken van je website. Onder toegankelijkheid verstaan we eigenlijk de bruikbaarheid van de aangeboden functionaliteiten of informatie. De toegankelijkheid wordt bepaald door de "Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1" 

5 tips voor jouw website toegankelijkheid

5 tips om jouw website toegankelijk te maken voor mensen met een beperking:

1. Zorg voor voldoende contrast op je website

Voldoende contrast in je tekstuele- en niet tekstuele content is een belangrijk onderdeel voor de toegankelijkheid van je website. In de WCAG (1.4.3) staat dat je lopende tekst een contrastverhouding van minimaal 4,5:1 moet hebben. Voor koppen (vanaf 24px) of dikgedrukte tekst (vanaf 19px) is een verhouding van 3:1 voldoende.

2. Maak je website navigeerbaar zonder muis

Bepaalde mensen met een beperking gebruiken alleen het toetsenbord om door je website te navigeren. Dit komt omdat zij lastig met een muis om kunnen gaan. Voor een goede website toegankelijkheid, is het belangrijk dat je bezoeker weet welk element geselecteerd wordt bij bijvoorbeeld het gebruik van de tab-toets. In de WCAG (2.4.7) wordt voorgeschreven dat de focus altijd zichtbaar moet zijn door visuele ondersteuning.  Gekleurde randen of buttons zijn voldoende om dit criterium te halen. 

3. Vermijd flitsende animaties op je website

Flitsend beeldmateriaal wordt op veel websites gebruikt om de aandacht van bezoekers te trekken. Naast het ongenoegen van bezoekers die rustig je site willen bekijken, kan dit er ook voor zorgen dat mensen met epilepsie een aanval krijgen. DVolgens de WCAG-norm (2.3.1) mag bewegende content niet vaker dan 3 keer per seconde flitsen. Content die automatisch afspeelt en langer dan vijf seconden duurt moet gepauzeerd, gestopt of verborgen kunnen worden. (2.2.2)

4. Maak je lettergrootte schaalbaar

Zorg ervoor dat je website schaalbaar (responsive) is, zodat deze meebeweegt en geschikt is voor zoveel mogelijk verschillende apparaten. Digitale tekst kan tot wel 32 keer vergroot worden. Verbeter je website toegankelijkheid door jouw websitebezoekers ook die mogelijkheid te geven. Je website moet hier dan op de juiste manier voor geprogrammeerd worden en moet vergrotingsapparatuur ondersteunen. 

5. Laad content in via een externe stylesheet

We hebben het nu onder andere gehad over aanpasbare grootte van je tekst en de juiste contrastverhouding. Sommige bezoekers van je website gebruiken externe software om dit soort eigenschappen van je content aan te passen. Developers en vormgevers moeten hiervoor css wel op de juiste manier toepassen. Vermijd hierbij 'inline' styling: hierbij worden elementen in dezelfde regel code opgemaakt. Het beste is om het mogelijk te maken dat content vanuit een externe stylesheet kan worden ingeladen.

Hulp nodig bij het verbeteren van jouw website toegankelijkheid?

We begrijpen dat je het als ondernemer al druk genoeg hebt. Wij helpen je daarom graag om je website toegankelijkheid te verbeteren. Wil je een nieuwe website laten bouwen? Ook dan kan je bij ons terecht. We helpen je met het gehele proces van A tot Z. Zo kan je gemakkelijk blijven ondernemen en je focussen op de dingen waar je echt mee bezig wilt zijn. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Neem direct contact op
Vrijblijvend, binnen 24 uur een idee van de kosten.