Blog

Laat je niet verrassen door nieuwe ontwikkelingen! Stilstaan is achteruitgaan. 
Wij houden je op de hoogte en bieden je inspiratie en tips voor meer resultaat.  

Oneerlijke concurrentie? Stenenwinkels vs webshops

25-07-2013

Deel deze blog:

Stenenwinkels gaan de komende maanden de strijd aan met webshops die ook fysieke producten vanuit hun magazijn verkopen. Detailhandel Nederland vindt dit oneerlijke concurrentie en gaat rechtszaken tegen gemeenten starten.

De gemeenten waartegen Detailhandel Nederland de komende maanden gaat procederen zijn de gemeenten Almere, Elst, Den Haag, Tilburg, Venlo en Woerden. Deze gemeenten gedogen de verkoop van fysieke producten uit een magazijn van internetbedrijven.

Internetbedrijven gedragen zich als winkels

Detailhandel Nederland stelt dat internetbedrijven waar de consument fysieke producten kan bekijken, betalen en meenemen zich gedragen als winkels. Dit houdt in dat ze zich van gemeenten alleen op een detailhandelsbestemming mogen vestigen. “Gemeenten gedogen in toenemende mate winkels op een bestemming in het bestemmingsplan anders dan detailhandel. Het moet afgelopen zijn met gedogen,” aldus Jildau Schuilenburg, secretaris Vestigingszaken bij de koepelorganisatie.

Omzetderving door gedoogbeleid

Volgens Schuilenburg zorgen gemeenten die een oogje toeknijpen in dit soort situaties voor omzetderving voor de winkeliers die zich wel aan de regels houden. Consumenten kunnen vaak gratis parkeren op bedrijventerreinen en de ondernemers betalen een veel lagere huur dan retailers in winkelgebieden.

Rechtbank Den Bosch geeft detaillisten gelijk

In januari 2012 is er al een keer een soortgelijke zaak voor de rechter gekomen. Toen heeft de rechtbank van Den Bosch besloten dat de gemeente Schijndel moest optreden tegen Axsys Group. Een webwinkel in drank gerund vanuit een magazijn op een industrieterrein. Volgens de rechter was de onderneming in juridische zin actief in de detailhandel en overtrad daarmee het bestemmingsplan.

Winkeliers kunnen klachten indienen tegen deze “oneerlijke concurrentie”. Hiervoor heeft Detailhandel Nederland een website online gezet.

 5 tips om je website toegankelijk te maken voor mensen met een beperking
02-12-2022 5 tips om je website toegankelijk te maken voor mensen met een beperking
 De kansen die responsieve zoekadvertenties jou bieden
10-11-2022 De kansen die responsieve zoekadvertenties jou bieden
 Waarom een website laten maken de beste keuze is voor elk bedrijf
27-09-2022 Waarom een website laten maken de beste keuze is voor elk bedrijf
Deel deze blog: