Blog

Laat je niet verrassen door nieuwe ontwikkelingen! Stilstaan is achteruitgaan. 
Wij houden je op de hoogte en bieden je inspiratie en tips voor meer resultaat.  

Dit zijn de 5 populairste zoektermen van 2018 en de kansen van 'Voice Search' in 2019!

15-01-2019 door Jenny

Deel deze blog:

Het jaar 2018 kunnen we afstrepen. Een jaar waarin veel is gebeurd. Maar waar hebben wij Nederlanders het meest naar gegoogled in het afgelopen jaar? In deze blog lees je alles over de top 5 meest geraadpleegde zoektermen en de kansen van vraaggestuurde zoekopdrachten in 2019.


 1. Avicii

We bijten het spits af van deze top 5 met Avicii. Op 20 april 2018 overleed de wereldberoemde DJ Tim Bergling, ook wel beter bekend als Avicii. Onder deze artiestennaam bereikte hij internationale bekendheid en brak hij door met hits als: Wake Me Up, Hey Brother, Levels en Waiting for Love. 

Ruim 1,8 miljoen Nederlanders googelde op Avicii

De maand waarin Avicii overleed zochten ruim 1,8 miljoen Nederlanders op Google naar de artiestennaam van deze DJ. Ook werden andere relevante zoektermen rondom zijn dood veelal geraadpleegd via de zoekmachine. 

 

2. Glennis Grace

De Amsterdamse zangeres kan terugkijken op een jaar vol succes. Glennis nam in 2018 deel aan het Amerikaanse televisieprogramma: America's Got Talent. De video van haar auditie ging viraal en had binnen een dag 1,3 miljoen weergaven. Uiteindelijk viel de zangeres in de finale af. 

Glennis Grace was het populairst tijdens de finale

Haar auditie werd op 27 juni 2018 uitgezonden. In deze week naam haar populariteit op Google toe. Echter bereikte haar naam, Glennis Grace pas de top als zoekterm halverwege de maand september. In de week dat de finale van America's got talent plaats vond. 

 

3. Barbie

De realityster Samantha de Jong, voormalig bekend als Barbie, kwam het afgelopen jaar vaak aan bod in de media. Ze was verslaafd aan drugs en deed 3 zelfmoordpogingen. In augustus van 2018 vertrok ze naar Schotland voor een behandeling in een afkickkliniek. Hier zou Samantha afscheid hebben genomen van haar alter ego 'Barbie'.

Drenthe toonde de meeste interesse in Barbie

Aan het begin van het jaar was de zoekterm 'Barbie' het populairst met ruim 670.000 zoekopdrachten. In deze periode deed de realityster haar eerste zelfmoordpoging. De regio Drenthe toonde de meeste interesse in deze zoekterm. 

 

4. LiteBit

LiteBit is een platform voor het verhandelen van crypto's. Van het platform werd veel gebruik gemaakt in de periode dat de bitcoins en andere crypto's ontzettend populair waren en een goede koers behaalde. Met LiteBit kun je snel en gemakkelijk crypto's kopen in euro's en betalen met de bekende betaalmethodes als iDeal en GiroPay. 

Een dalende koers aan het begin van het jaar

Dat deze trend al snel voorbij ging, was ook te merken aan het aantal zoekopdrachten. De populariteit van de zoekterm 'Litebit' nam al aan het begin van 2018 af. In de regio Friesland was LiteBit het populairst met ruim 40.000 zoekopdrachten in januari.

 

5. Jos B.

De uitkomst van het DNA-onderzoek in de zaak rondom de moord op Nicky Verstappen, was de doorbraak in 2018. De 11-jarige Nicky verstappen verdween in augustus 1998 en werd later dood aangetroffen. Uit het DNA-onderzoek werd bekend dat Jos Brecht als verdachte werd beschouwt. Enkele dagen later werd de man opgepakt in Spanje. 

De interesse in Jos B. nam in het loop van het jaar weer toe

Ruim 845.000 keer werd er gegoogled op zijn naam in de periode van de bekendmaking van de verdenking en zijn aanhouding. In de periode daarna nam de populariteit van de zoekterm opnieuw toe, als de zaak van Jos B. werd behandeld in de media.

 

De opkomst van vraaggestuurde zoekopdrachten

Naast het raadplegen van Google door middel van 'normale' zoekopdrachten, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van vraaggestuurde zoekopdrachten. Dat het stellen van vragen aan Google populairder wordt is te danken aan voice search. Een mogelijkheid om de zoekmachine te raadplegen door middel van spraakgestuurde technologie. 

De populairste vraaggestuurde zoekopdracht van 2018

De populairste vraag die Nederlanders in 2018 aan Google stelde is: wat is de dividendbelasting? Deze vraag werd op zijn hoogtepunt in de maand september 480 keer gesteld aan de zoekmachine. Ook waren onder andere de sleepwet, bitcoin en BPM populaire onderwerpen voor vraaggestuurde zoekopdrachten.  

 

Wees voorbereid op een toekomst vol met voice search

Natuurlijk zijn de 480 vraaggestuurde zoekopdrachten niks in vergelijking met de 1,8 miljoen zoekopdrachten van Avicii. Toch wordt verwacht dat in 2020 50% van de zoekopdrachten via voice search zal verlopen. Dit zal betekenen dat het aantal vraaggestuurde zoekopdrachten zal toenemen. Benieuwd hoe jij hier op kunt inspelen? Neem dan contact met ons op.

Bron: Google Trends

 5 tips om je website toegankelijk te maken voor mensen met een beperking
02-12-2022 5 tips om je website toegankelijk te maken voor mensen met een beperking
 De kansen die responsieve zoekadvertenties jou bieden
10-11-2022 De kansen die responsieve zoekadvertenties jou bieden
 Waarom een website laten maken de beste keuze is voor elk bedrijf
27-09-2022 Waarom een website laten maken de beste keuze is voor elk bedrijf
Jenny
Jenny | Online marketeer
Graag zet ik me voor je in om de top te bereiken in Google met jouw website.Neem contact met mij op jenny@addvision.nl Jenny Westdijk
Deel deze blog: