Internetbureau AddVision
Internetbureau AddVision
Stationspark 980
3364 DA Sliedrecht
0184 42 44 00 - info@addvision.nl
De top bereiken met internet? Wij gaan tot het uiterste!

 
search

WhatsApp Business: stroomlijn jouw B2B communicatie

WhatsApp Business: stroomlijn jouw B2B communicatie - Blog WhatsApp Business: stroomlijn jouw B2B communicatie - Blog
Geschreven door Yoeri van Oostrom op 04-01-2024 Ontdek in deze blog alles over WhatsApp Business voor B2B. Leer hoe je dit platform kunt gebruiken om uw klantcommunicatie te professionaliseren, te automatiseren en te optimaliseren. Van het opzetten van een bedrijfsprofiel tot het benutten van geavanceerde functies zoals de WhatsApp Business API.

Aan de slag met WhatsApp Business

WhatsApp Business is een speciale versie van WhatsApp, ontworpen voor bedrijven om hun communicatie met klanten te verbeteren. Met geavanceerde functies zoals bedrijfsprofielen, snelle antwoorden en labels kunnen bedrijven efficiënter en professioneler communiceren. Met in 2024 meer dan 2 miljard maandelijkse gebruikers (Statista), is WhatsApp een onmisbaar contactmiddel dat niet genegeerd kan worden in je B2B communicatiestrategie.

De belangrijkste voordelen van WhatsApp Business voor bedrijven

 • Je kan zaken sneller en gemakkelijker afhandelen, omdat klanten de app vaak checken.
 • Je hebt meteen het telefoonnummer van de klant bij contact en zij jouw NAW, met een goed bedrijfsprofiel.
 • Je kan gemakkelijker met vier andere collega's (gratis versie) de WhatsApp van je bedrijf beheren.

De belangrijkste nadelen van WhatsApp Business voor bedrijven

 • Je kan berichten niet gemakkelijk doorzetten naar collega's.
 • Je bent beperkt in de mogelijkheden om een archief op te bouwen van een klant.
 • Is onderhoudsintensief; klanten verwachten snelle reacties via WhatsApp.

Wanneer is WhatsApp Business de juiste keuze voor jouw bedrijf

De keuze tussen een persoonlijke WhatsApp en een WhatsApp Business hangt af van de omvang en professionaliteit van je klantcommunicatie. Voor kleinschalige, persoonlijke interacties is de standaard WhatsApp geschikt. Als je jouw communicatie wil professionaliseren, efficiënter beheren of uitbesteden, biedt WhatsApp Business geavanceerde functies die beter passen bij jouw klantenservice en organisatiebehoeften.

Maximaliseer jouw B2B communicatie met WhatsApp Business

Vier op de vijf klanten vinden het fijn om een messaging-app zoals WhatsApp te gebruiken om contact met jouw bedrijf op te nemen. WhatsApp Business biedt directe klantcommunicatie, met tools zoals automatische berichten en snelle antwoorden voor soepele en gestructureerde interacties. Dit maakt WhatsApp Business een eenvoudige manier om persoonlijke contactmomenten om te zetten in conversies.

De WhatsApp Business API uitgelegd: Functionaliteiten en voordelen

De WhatsApp Business API is een handige interface waarmee bedrijven met meerdere medewerkers op hetzelfde moment gebruik kunnen maken van de WhatsApp Business app. Zo kunnen klanten direct doorgeleid worden naar de juiste afdeling of wordt het mogelijk om je klantenservice uit te besteden. WhatsApp Business API helpt je om klantinteracties op een efficiënte manier te beheren en te integreren met bestaande klantenservice platforms of CRM-systemen, waardoor een gepersonaliseerde en schaalbare klantenservice mogelijk wordt. 

WhatsApp Business: stroomlijn jouw B2B communicatie - Maximaliseer jouw B2B communicatie met WhatsApp Business

Met de WhatsApp Business API kan je meer

 • Doelgroep: WhatsApp Business API is bedoeld voor middelgrote (en grote) bedrijven en organisaties die behoefte hebben aan geavanceerde klantenservicecapaciteiten.
 • Functionaliteiten: Het stelt bedrijven in staat om WhatsApp te integreren in hun bestaande klantenservicesystemen en processen. Het ondersteunt ook massaberichten en gepersonaliseerde klanteninteracties op grote schaal.
 • Toegankelijkheid: Via de API kunnen meerdere teamleden of afdelingen de klantenservice beheren, wat ideaal is voor bedrijven met een groot klantenbestand.
 • Geavanceerde integratie: Het biedt de mogelijkheid voor geavanceerde integraties, zoals het koppelen aan CRM-systemen, het gebruik van chatbots en het verzamelen van klantgegevens voor analyses.

Wat moet je weten voor je WhatsApp Business gebruikt

Snelle reactietijden zijn heel belangrijk voor jouw klanttevredenheid en behoud. WhatsApp Business maakt dit makkelijker met geautomatiseerde berichten en snelle antwoorden, maar je moet deze wel snel op kunnen pakken.

Het overzetten van een privénummer neemt ook je privéberichten mee

Bij het overzetten van een privénummer naar WhatsApp Business worden ook persoonlijke berichten meegenomen. Wees hier bewust van wanneer je een keuze maakt om een nieuw 06-nummer te gebruiken, het over te zetten op een bestaand 06-nummer of gebruik maakt van een vast bedrijfsnummer.

Met vier collega's je WhatsApp Business beheren

Standaard kan WhatsApp Business door maximaal 4 apparaten gebruikt worden. Voor meerdere gebruikers heb je bijvoorbeeld de WhatsApp Business API nodig.

Wat zijn de kosten van WhatsApp Business

WhatsApp Business is gratis voor de basis app. Voor de API worden kosten in rekening worden gebracht. In Nederland is dat ongeveer 5 tot 13 cent per conversatie.

Je kan een zakelijk en privé WhatsApp account tegelijkertijd hebben op je mobiel

Je kunt beide accounts op dezelfde telefoon hebben, maar ze moeten aan verschillende nummers gekoppeld zijn. Zo kan je bijvoorbeeld op de normale WhatsApp app je privénummer gebruiken en op de Business WhatsApp je zakelijke nummer.

Leadgeneratie via WhatsApp Business is een effectieve strategie

WhatsApp Business kan effectief zijn voor leadgeneratie, vooral door snelle communicatie en gepersonaliseerde klanteninteracties. Een goed voorbeeld is om je WhatsApp Business te linken met een Leadbot op je website, zodat klanten sneller en gemakkelijker in contact met je kunnen komen.

WhatsApp Business: stroomlijn jouw B2B communicatie - Wat moet je weten voor je WhatsApp Business gebruikt

Installeer in drie simpele stappen je WhatsApp Business

WhatsApp Business werd in 2023 meer dan 316 miljoen keer gedownload (Statista). Het installeren van WhatsApp Business is eenvoudig en binnen slechts 3 stappen afgerond. Na de eerste 2 stappen ben je gereed om te communiceren met je klanten en de derde stap maakt het gebruik maken van WhatsApp Business gemakkelijker.

Stap 1: Download de WhatsApp Business App

Download WhatsApp Business in de Google Play Store of de Apple App Store. Na het downloaden van de App in de Store, moet je een telefoonnummer verifiëren. Hiervoor kun je kiezen uit het vaste telefoonnummer van jouw bedrijf of een mobiel nummer. Vervolgens ontvang je een sms of heb je de keuze om de in te voeren code doorgebeld te krijgen.

Stap 2: Vul je bedrijfsprofiel in

Na het verifiëren ga je door naar de volgende stap. Het invullen van je bedrijfsprofiel. Het invoeren van de bedrijfsnaam is hierbij verplicht en het toevoegen van een profielfoto is mogelijk. Om te zorgen voor herkenning bij klanten is het aangeraden om jouw bedrijfsprofiel zo volledig mogelijk in te vullen. Vervolgens ben je klaar om te chatten met jouw klanten.

Stap 3: Maak gebruik van WhatsApp Business op je computer

WhatsApp Web maakt het mogelijk om te chatten met klanten via jouw computer. Ideaal toch? Om hiervan gebruik te maken voer je de volgende stappen uit:

 • Computer: Ga naar web.whatsapp.com
 • Telefoon: Ga naar Menu of Instellingen en selecteer WhatsApp Web.
 • Telefoon: Scan de QR-code op de website.

Is het niet gelukt? Laat ons je helpen

Hulp nodig?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het inzetten van WhatsApp Business voor jouw B2B communicatie, of wil je meer weten over de implementatie ervan in jouw organisatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team van experts staat klaar om je te helpen en te ondersteunen. Neem vandaag nog contact op; we helpen je graag verder!

Neem direct contact op
Vrijblijvend, binnen 24 uur een idee van de kosten.